Choose the language:

  • English
  • Română

Trimite un articol

Dacă doriţi să ne trimiteţi articolul dvs. editat conform Instrucţiunilor pentru Autori, o puteţi face apăsând butonul de mai jos.

 
 
 
 
 

Formular feedback

 
 
 
 
 

Sondaj

Vă invităm să completaţi sondajul Revistei de Evaluare ce sintetizează opiniile dumneavoastră privind evoluţia actuală a economiei româneşti, nivelul primelor de risc ce ar trebui luate în considerare în evaluarea întreprinderilor româneşti, respectiv rata medie de capitalizare considerată în evaluarea proprietăţilor imobiliare. Rezultatul sondajului va fi publicat pe site-ul Revistei de Evaluare.

Va mulţumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui sondaj.

 
 
 
 
 

Sustenabilitatea în Analiza şi Evaluarea Proprietăţilor Imobiliare

Autori:

Ion ANGHEL, Alexandru Richard IONESCU

"We are living in an interminable succession of absurdities imposed by the myopic logic of short-term thinking"

Jacques Cousteau

Rezumat:

Astăzi avem evidenţe substanţiale ce confirmă impactul tot mai important al sustenabilităţii în valoarea proprietăţilor imobiliare. Conceptul de sustenabilitate afectează şi activitatea evaluatorilor care trebuie să ia în considerare faptul că ratele de neocupare şi costurile de exploatare ar putea fi mai reduse în cazul clădirilor verzi. De asemenea, creşterea aşteptată a recunoaşterii sustenabilităţii va crea, la vânzarea proprietăţii, câştigul unei rate de capitalizare reduse şi, implicit, o valoare terminală mai mare comparativ cu situaţia clădirilor tradiţionale. În România se observă o piaţă incipientă a clădirilor verzi, în condiţiile în care există un număr de doar cinci clădiri verzi, certificate BREEAM, concentrate în Bucureşti. Pe de altă parte, percepţia profesiilor din industria imobiliară nu este întotdeauna conformă cu realitatea: 41% dintre arhitecţi consideră în mod eronat că nivelul de cost al clădirilor verzi este cu 11-20% mai ridicat comparativ cu cele tradiţionale, iar 26% dintre aceştia cred că nivelul este chiar cu peste 21% mai ridicat. Există un număr important de motive pentru considerarea imediată şi riguroasă a sustenabilităţii în practica evaluării, dar şi în "trusa de instrumente" a celorlalte profesii din industria imobiliară.
 
 
 
 

Informaţii revistă

  • Editată de: IROVAL sub egida ANEVAR
  • ISSN: 1842-3787
  • Apariţie: bianuală
  • Numărul curent: 12 (2), 2017
 
 
 
 
 

Indexări în baze de date internaţionale

 
 
 
 
 

CNCSIS categoria B+

 
 
 
 
 
 

Arhivă revistă

 
 
 
 
 

Abonamente

Vă invităm să vă abonaţi la Revista de Evaluare, completând formularul de abonare de pe site-ul nostru.

 
 
 
 
 

Caută experţi evaluatori