Choose the language:

  • English
  • Română

Trimite un articol

Dacă doriţi să ne trimiteţi articolul dvs. editat conform Instrucţiunilor pentru Autori, o puteţi face apăsând butonul de mai jos.

 
 
 
 
 

Formular feedback

 
 
 
 
 

Sondaj

Vă invităm să completaţi sondajul Revistei de Evaluare ce sintetizează opiniile dumneavoastră privind evoluţia actuală a economiei româneşti, nivelul primelor de risc ce ar trebui luate în considerare în evaluarea întreprinderilor româneşti, respectiv rata medie de capitalizare considerată în evaluarea proprietăţilor imobiliare. Rezultatul sondajului va fi publicat pe site-ul Revistei de Evaluare.

Va mulţumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui sondaj.

 
 
 
 
 

Preţurile Locuinţelor între Raţiune şi Iraţionalitate

Autori:

Basarab GOGONEAŢĂ

Rezumat:

Piaţa locuinţelor din România s-a confruntat, în ultimii trei ani, cu o explozie a preţurilor, înregistrându-se creşteri medii de peste 300%. O explicaţie este creşterea popularităţii creditului ipotecar. Creditele mai ieftine şi mai puţin birocratice au permis accesul tot mai multor români pe piaţa locuinţelor. Consecinţa a fost o creştere a cererii. Oferta inelastică şi alte imperfecţiuni ale pieţei au determinat fenomenul creşterii rapide a preţurilor.

Acest articol încearcă să ofere o analiză a imperfecţiunilor pieţei ce ar putea fi responsabile de modificările extreme ale preţurilor. În primul rând, se poate identifica o „anomalie Giffen” pe piaţa locuinţelor din mediul urban. O mare parte a acestei pieţe este constituită din apartamente în blocuri de beton, construite în anii 70 şi 80. O moştenire a perioadei comuniste, aceste apartamente oferă o calitate redusă a condiţiilor de locuit. Cu toate acestea, ele reprezintă adevărate comori pentru larga pătură de populaţie săracă. Apartamentele „comuniste” au toate caracteristicile bunurilor Giffen: sunt bunuri inferioare, greu substituibile şi reprezintă o parte semnificativă a patrimoniului mediu al unui român. Astfel, preţurile mai mari au antrenat o creştere a cererii, care, la rândul ei, a contribuit la creşterea în continuare a preţurilor. În al doilea rând, inflaţia imobiliară poate fi pusă şi pe seama proprietarilor ce şi-au format anticipări adaptive şi au devenit din ce în ce mai dispuşi să parieze pe creşteri considerabile ale preţurilor în viitorul apropiat. Nu în cele din urmă, preţurile au crescut foarte rapid şi din cauza sectorului intermediarilor imobiliari, lipsit de o legislaţie corespunzătoare şi susceptibil de a fi afectat de riscul moral.

 
 
 
 

Informaţii revistă

  • Editată de: IROVAL sub egida ANEVAR
  • ISSN: 1842-3787
  • Apariţie: bianuală
  • Numărul curent: 12 (2), 2017
 
 
 
 
 

Indexări în baze de date internaţionale

 
 
 
 
 

CNCSIS categoria B+

 
 
 
 
 
 

Arhivă revistă

 
 
 
 
 

Abonamente

Vă invităm să vă abonaţi la Revista de Evaluare, completând formularul de abonare de pe site-ul nostru.

 
 
 
 
 

Caută experţi evaluatori