Choose the language:

  • English
  • Română

Trimite un articol

Dacă doriţi să ne trimiteţi articolul dvs. editat conform Instrucţiunilor pentru Autori, o puteţi face apăsând butonul de mai jos.

 
 
 
 
 

Formular feedback

 
 
 
 
 

Sondaj

Vă invităm să completaţi sondajul Revistei de Evaluare ce sintetizează opiniile dumneavoastră privind evoluţia actuală a economiei româneşti, nivelul primelor de risc ce ar trebui luate în considerare în evaluarea întreprinderilor româneşti, respectiv rata medie de capitalizare considerată în evaluarea proprietăţilor imobiliare. Rezultatul sondajului va fi publicat pe site-ul Revistei de Evaluare.

Va mulţumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui sondaj.

 
 
 
 
 

Performanţele Multiplilor şi ale Metodelor de Selecţie a Firmelor Comparabile - Dovezi Empirice la Bursa de Valori din Bucureşti

Autori:

Dragoş MÎNJINĂ, Petre BREZEANU

Rezumat:

Evaluarea prin multipli constituie cea mai frecvent utilizată metodă în practica evaluării acţiunilor. Principalul motiv al acestei popularităţi este simplitatea în aplicare. Totuşi, pentru obţinerea de performanţe ridicate în evaluare, la implementarea metodei trebuie ţinut cont de o serie de aspecte, printre care alegerea metodei de selecţie a firmelor comparabile şi a multiplului utilizat sunt esenţiale.

Analizele efectuate pe baza datelor aferente firmelor cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 2004 - 2008, au evidenţiat faptul că metodele de selecţie a firmelor comparabile ce iau în considerare rentabilitatea capitalului propriu (ROE), ca factor de control, conduc la cele mai ridicate performanţe în evaluare. În cazul selectării firmelor comparabile pe baza ROE, multiplii P/E, P/B, P/CF şi P/TA determină performanţe în evaluare superioare celor ale multiplilor P/S, EV/EBIT, EV/EBITDA. Testarea acurateţei multiplilor, în condiţiile utilizării metodei de selecţie bazată pe apartenenţa la un domeniu de activitate, a condus la rezultate care indică faptul că multiplii bazaţi pe fluxuri de numerar, P/CF şi EV/EBITDA determină cele mai ridicate performanţe în evaluare.

 
 
 
 

Informaţii revistă

  • Editată de: IROVAL sub egida ANEVAR
  • ISSN: 1842-3787
  • Apariţie: bianuală
  • Numărul curent: 12 (2), 2017
 
 
 
 
 

Indexări în baze de date internaţionale

 
 
 
 
 

CNCSIS categoria B+

 
 
 
 
 
 

Arhivă revistă

 
 
 
 
 

Abonamente

Vă invităm să vă abonaţi la Revista de Evaluare, completând formularul de abonare de pe site-ul nostru.

 
 
 
 
 

Caută experţi evaluatori