Choose the language:

  • English
  • Română

Trimite un articol

Dacă doriţi să ne trimiteţi articolul dvs. editat conform Instrucţiunilor pentru Autori, o puteţi face apăsând butonul de mai jos.

 
 
 
 
 

Formular feedback

 
 
 
 
 

Sondaj

Vă invităm să completaţi sondajul Revistei de Evaluare ce sintetizează opiniile dumneavoastră privind evoluţia actuală a economiei româneşti, nivelul primelor de risc ce ar trebui luate în considerare în evaluarea întreprinderilor româneşti, respectiv rata medie de capitalizare considerată în evaluarea proprietăţilor imobiliare. Rezultatul sondajului va fi publicat pe site-ul Revistei de Evaluare.

Va mulţumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui sondaj.

 
 
 
 
 

Evaluarea Clădirilor Sustenabile. Activele Verzi, Rolul Evaluatorilor Profesionişti şi Crearea unei Baze de Date Reale

Autori:

Mark CREAMER, John SYMES-THOMPSON

Rezumat:

Investitorii şi ocupanţii admit din ce în ce mai mult faptul că numeroasele măsuri luate în vederea creşterii sustenabilităţii clădirilor pot genera beneficii comerciale. Există date reale referitoare la faptul că clădirile sustenabile sunt mai vandabile şi necesită un consum mai mic de energie decât alte clădiri comparabile. Profesia de evaluator trebuie să abordeze acum problema dacă şi cum să reflecte beneficiile comerciale în rapoartele de evaluare. În cadrul CBRE, în metodologia noastră nu încorporăm, în mod explicit, factorii de sustenabilitate şi nici nu o vom face până când nu va fi clar că există o influenţă importantă asupra valorilor de piaţă. Estimăm că, pentru viitorul previzibil, ratingul de sustenabilitate al unei clădiri nu va conduce în mod automat la modificări procentuale ale valorii. Totuşi, estimăm evoluţii mai nuanţate în timp. De exemplu, ne aşteptăm ca mărimea oricărei influenţe a sustenabilităţii asupra valorii să varieze în funcţie de factori cum ar fi vechimea clădirii, utilizarea şi locaţia acesteia, identitatea părţilor implicate, starea pieţei şi natura măsurilor implementate. Pentru a putea alcătui o bază de date reale, am introdus recent o grilă de verificare a sustenabilităţii ce va fi o parte integrantă a inspecţiilor noastre de evaluare. Conştientizarea publicului şi preocupările în politică privind utilizarea responsabilă a resurselor sărace ale planetei au crescut rapid în ultimii ani. Această scurtă lucrare explorează implicaţiile acestor tendinţe în cadrul profesiei de evaluator.
 
 
 
 

Informaţii revistă

  • Editată de: IROVAL sub egida ANEVAR
  • ISSN: 1842-3787
  • Apariţie: bianuală
  • Numărul curent: 12 (2), 2017
 
 
 
 
 

Indexări în baze de date internaţionale

 
 
 
 
 

CNCSIS categoria B+

 
 
 
 
 
 

Arhivă revistă

 
 
 
 
 

Abonamente

Vă invităm să vă abonaţi la Revista de Evaluare, completând formularul de abonare de pe site-ul nostru.

 
 
 
 
 

Caută experţi evaluatori