Choose the language:

  • English
  • Română

Trimite un articol

Dacă doriţi să ne trimiteţi articolul dvs. editat conform Instrucţiunilor pentru Autori, o puteţi face apăsând butonul de mai jos.

 
 
 
 
 

Formular feedback

 
 
 
 
 

Sondaj

Vă invităm să completaţi sondajul Revistei de Evaluare ce sintetizează opiniile dumneavoastră privind evoluţia actuală a economiei româneşti, nivelul primelor de risc ce ar trebui luate în considerare în evaluarea întreprinderilor româneşti, respectiv rata medie de capitalizare considerată în evaluarea proprietăţilor imobiliare. Rezultatul sondajului va fi publicat pe site-ul Revistei de Evaluare.

Va mulţumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui sondaj.

 
 
 
 
 

Estimarea Costului Capitalului Propriu, Provocări şi Posibile Soluţii Practice

Autori:

Mihai Iulian CĂRUNTU

Rezumat:

Estimarea costul capitalului propriu a fost şi va rămâne un subiect delicat şi de natură a suscita controverse. Acest lucru este de înţeles prin prisma senzitivităţii ridicate pe care costul mediu ponderat al capitalului îl are în stabilirea valorii juste a unei afaceri. Pe de altă parte, exerciţiul de calcul a ratei rentabilităţii ce ar motiva un investitor să îşi asume o investiţie într-o companie cu profil mediu de risc reprezintă un subiect important de cercetare.

Analiza prezentată îşi propune să treacă în revista provocările majore la care trebuie să răspundă o estimare riguroasă a costului capitalului. De asemenea, sunt avansate soluţii pentru a se ajunge la compromisurile cele mai rezonabile, ţinând seama de aspectele sensibile ce trebuie să fie administrate. Abordările propuse au avut în vedere accesibilitatea instrumentelor vizate în cadrul unui proces de evaluare. Exemplele privesc calculul ratei fără risc, a primei de risc a pieţei de capital şi în final a costului capitalului propriu, atât în moneda locală, cât şi în euro, precum şi utilizarea unui instrument de conversie a ratelor de actualizare din euro în moneda locală. Exerciţiile de calcul prezentate nu privesc numai cazul unei companii care îşi desfăşoară activitatea în România, ci se referă şi la alte ţări din Europa Centrala şi de Est. Cu alte cuvinte, unul din scopuri a fost oferirea unei perspective mai ample asupra subiectului printr-o abordare regională. În acest fel înţelegerea raţionamentelor este mai facilă pentru că se pot realiza comparaţii privind aşteptările investitorilor de pe o piaţă sau alta.

 
 
 
 

Informaţii revistă

  • Editată de: IROVAL sub egida ANEVAR
  • ISSN: 1842-3787
  • Apariţie: bianuală
  • Numărul curent: 12 (2), 2017
 
 
 
 
 

Indexări în baze de date internaţionale

 
 
 
 
 

CNCSIS categoria B+

 
 
 
 
 
 

Arhivă revistă

 
 
 
 
 

Abonamente

Vă invităm să vă abonaţi la Revista de Evaluare, completând formularul de abonare de pe site-ul nostru.

 
 
 
 
 

Caută experţi evaluatori