Choose the language:

 • English
 • Română

Trimite un articol

Dacă doriţi să ne trimiteţi articolul dvs. editat conform Instrucţiunilor pentru Autori, o puteţi face apăsând butonul de mai jos.

 
 
 
 
 

Formular feedback

 
 
 
 
 

Sondaj

Vă invităm să completaţi sondajul Revistei de Evaluare ce sintetizează opiniile dumneavoastră privind evoluţia actuală a economiei româneşti, nivelul primelor de risc ce ar trebui luate în considerare în evaluarea întreprinderilor româneşti, respectiv rata medie de capitalizare considerată în evaluarea proprietăţilor imobiliare. Rezultatul sondajului va fi publicat pe site-ul Revistei de Evaluare.

Va mulţumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui sondaj.

 
 
 
 
 

Cum să Facem Faţă Provocărilor Financiare Actuale în Raportarea Deprecierii Activelor: Creşterea Încrederii Partenerilor – Rezultatele Studiului Ernst & Young

Autori:

Nicoleta ROMAN, Andreea STANCIU

Rezumat:

Încrederea în piaţă a fost zdruncinată în aproape toate sectoarele economiei mondiale. Lipsa capitalului şi aversiunea crescută faţă de risc îi determină pe investitori să acorde mai multă importanţă informaţiilor pe care îşi bazează deciziile de investiţii.

Experienţa ne-a demonstrat că evaluarea unei companii şi a activelor sale este, în momentul de faţă, o provocare mult mai mare decât în trecut, iar dacă sentimentul de incertitudine persistă atunci ipotezele care stau la baza evaluărilor vor deveni din ce în ce mai complexe.

Din discuţiile pe care le-am purtat cu reprezentanţii companiilor, ai instituţiile financiare, guvernelor şi autorităţilor locale din toată lumea am dedus că, pentru mulţi, acest sentiment de incertitudine va caracteriza peisajul economic în următorii ani.

Plecând de la această situaţie, am cerut utilizatorilor situaţiilor financiare să ne spună părerea lor despre raportarea deprecierii activelor , care sunt informaţiile pe care le consideră a fi cele mai importante şi ce aşteptări au pentru următoarele 18 - 24 de luni.

Am intervievat 170 de utilizatori de situaţii financiare, în perioada septembrie - octombrie 2009, printre care investitori, analişti şi creditori din 32 de ţări.

Mai mult, am cerut părerea autorităţilor cu privire la anumite aspecte legate de deprecierea activelor . Principalele concluzii ale studiului sunt următoarele:

 • în special creditorii s-au arătat a fi mai pesimişti cu privire la procesul de revenire decât alte părţi interesate;
 • majoritatea consideră că nivelul de depreciere raportat în prezent este sub aşteptări iar sectoarele imobiliar , bancar / al pieţelor de capital şi sectorul auto sunt cele mai expuse la continuarea deprecierii activelor;
 • mai mult de 90% dintre respondenţi sunt de părere că estimarea fluxurilor de numerar în următoarele 12 - 18 luni se va dovedi a fi o provocare dificilă sau foarte dificilă;
 • peste 90% folosesc informaţiile incluse în notele la situaţiile financiare cu privire la deprecierea activelor în deciziile lor de a investi sau de acorda un credit;
 • managementul companiilor trebuie să considere impactul pe care îl are deprecierea asupra perspect ivelor companiei ca fiind cel puţin la fel de important ca mărimea şi motivul deprecierii.

Modificarea standardelor de contabilitate şi a interpretărilor Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), în special cu privire la instrumentele financiare, complică situaţia pentru utilizatorii situaţiilor financiare.

Deşi există standarde de evaluare în mai multe ţări, nu există totuşi un set uniform de standarde de evaluare la nivel global.

Pentru a câştiga încrederea investitorilor, analiştilor, creditorilor şi autorităţilor, companiile de top vor trebui să adopte un proces integrat şi solid de testare a deprecierii activelor .

 
 
 
 

Informaţii revistă

 • Editată de: IROVAL sub egida ANEVAR
 • ISSN: 1842-3787
 • Apariţie: bianuală
 • Numărul curent: 12 (2), 2017
 
 
 
 
 

Indexări în baze de date internaţionale

 
 
 
 
 

CNCSIS categoria B+

 
 
 
 
 
 

Arhivă revistă

 
 
 
 
 

Abonamente

Vă invităm să vă abonaţi la Revista de Evaluare, completând formularul de abonare de pe site-ul nostru.

 
 
 
 
 

Caută experţi evaluatori