Choose the language:

  • English
  • Română

Trimite un articol

Dacă doriţi să ne trimiteţi articolul dvs. editat conform Instrucţiunilor pentru Autori, o puteţi face apăsând butonul de mai jos.

 
 
 
 
 

Formular feedback

 
 
 
 
 

Sondaj

Vă invităm să completaţi sondajul Revistei de Evaluare ce sintetizează opiniile dumneavoastră privind evoluţia actuală a economiei româneşti, nivelul primelor de risc ce ar trebui luate în considerare în evaluarea întreprinderilor româneşti, respectiv rata medie de capitalizare considerată în evaluarea proprietăţilor imobiliare. Rezultatul sondajului va fi publicat pe site-ul Revistei de Evaluare.

Va mulţumim pentru sprijinul acordat in realizarea acestui sondaj.

 
 
 
 
 

Beta sau Beta Total? Răspunsul Depinde de „Compania” pentru care se Estimează

Autori:

Peter BUTLER

Rezumat:

Estimarea costului capitalului adecvat pentru o companie necotată este un demers foarte dificil. Nu există referinţe pentru o companie similară necotată. Ca urmare, evaluatorii optează pentru ratele rentabilităţii şi datele de pe pieţele de capital.

Conform teoriei financiare clasice, managerii de portofoliu interesaţi în realizarea unui portofoliu bine diversificat ar trebui să utilizeze coeficienţii beta clasici ca o cuantificare a riscului sistematic, atunci când iau în considerare includerea de acţiuni în portofoliu. Pe de altă parte, coeficienţii beta clasici nu au o importanţă semnificativă în evaluarea unor companii necotate. Proprietarii de întreprinderi care au investit o majoritate semnificativă a capitalului lor într-un singur activ, spre deosebire de deţinătorii de portofolii bine diversificate, nu pot acoperi riscul specific al companiei (CSR). Spre deosebire de acţiunile tranzacţionate pe pieţele de capital, în cazul companiilor necotate CSR este adesea estimat.

Un beta relativ „nou” cunoscut ca un beta total ia în considerare riscul total, incluzând prin definiţie CSR. De aceea, în vederea evaluării unei companii necotate, evaluatorii ar trebui să utilizeze ca referinţă beta total din ghidurile privind tranzacţiile de pe pieţele de capital, pentru a identifica mai bine rata de actualizare adecvată.

Peter Butler a scris şi a ţinut numeroase discursuri ample despre acest subiect, în Statele Unite şi a dezvoltat o aplicaţie on-line pentru evaluatori, denumită Calculator, pentru costul total al capitalului, prin intermediul căruia se poate calcula o plajă orientativă de coeficienţi beta totali şi ratele de actualizare rezultate, disponibile pe www.bvmarketdata.com.

 
 
 
 

Informaţii revistă

  • Editată de: IROVAL sub egida ANEVAR
  • ISSN: 1842-3787
  • Apariţie: bianuală
  • Numărul curent: 12 (2), 2017
 
 
 
 
 

Indexări în baze de date internaţionale

 
 
 
 
 

CNCSIS categoria B+

 
 
 
 
 
 

Arhivă revistă

 
 
 
 
 

Abonamente

Vă invităm să vă abonaţi la Revista de Evaluare, completând formularul de abonare de pe site-ul nostru.

 
 
 
 
 

Caută experţi evaluatori